Chiar daca Parlamentul a tot aprobat noi sarbatori legale in ultimii ani, romanii vor avea in 2016 mai putine zile libere decat in 2015. Cel putin teoretic, sunt sapte zile cand nu vor merge la munca, fata de opt, anul trecut!
Calendarul este cel are are ultimul cuvant fata de ponderea zilelor libere, intrucat in momentul de fata, legislatia muncii stabileste ca exista 12 zile nelucratoare de sarbatoare legala, darnu toate sunt in timpul saptamanii.
Persoanele care lucreaza conform unui program de lucru normal, de luni pana vineri, se bucura in 2016 de sapte zile nelucratoare de sarbatoare legala. Fata de ultimii patru ani, lucrurile stau mai prost, avand in vedere ca, intre 2012 si 2015, salariatii au avut parte de cel putin opt libere legale.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza sunt stabilite exclusiv in Codul muncii, iar in prezent exista 12 astfel de zile. Exceptand 1 si 2 ianuarie (vineri si sambata), care deja au trecut, in acest an, celelalte libere legale pica dupa cum urmeaza:
Prima si a doua zi de Paste – 1 si 2 mai (duminica si luni);
1 mai (duminica);
Prima si a doua zi de Rusalii – 19 si 20 iunie (duminica si luni);
Adormirea Maicii Domnului – 15 august (luni);
Sfantul Andrei – 30 noiembrie (miercuri);
Ziua Nationala a Romaniei – 1 decembrie (joi);
Prima si a doua zi de Craciun – 25 si 26 decembrie (duminica si luni).
Pe deasupra, persoanele care apartin altor culte religioase legale in afara de cele crestine – mai beneficiaza si de doua zile pentru fiecare dintre cele trei sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele respective, arata AvocatNet.ro.
Cei care au ultimul cuvant sunt insa angajatorii iar prin contractul colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte libere in afara de cele prevazute de Codul muncii.
Lucrul in zi de sarbatoare se compenseaza cu libere
Anumite categorii de salariati trebuie sa se prezinte la locul de munca pana si in zilele nelucratoare de sarbatoare legala, potrivit Codului Muncii. Totusi, in aceasta situatie legea impune angajatorilor sa acorde compensatii.
Mai exact, este vorba, in primul rand, de unitatile sanitare si de unitatile de alimentatie publica. „Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie”, dispune actul normativ.
In al doilea rand, este vorba de locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
In cazul acestor persoane, angajatorii trebuie sa asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Iar daca nu se acorda zile libere -din motive justificate – salariatii trebuie sa primeasca un spor la salariul de baza de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
De retinut este ca, daca nu acorda liber salariatilor in zilele de sarbatoare legala sau daca nu acorda compensatii celor care lucreaza in aceste zile, angajatorii risca sa fie amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Important! Angajatorii care se ocupa in centrele comerciale cu vanzarea cu amanuntul a produselor nealimentare pot sa-si cheme salariatii la munca, in zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza, doar daca acorda compensatii, potrivit unei decizii din 2015 a inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Salariatii lucreaza pe 24 ianuarie, 19 februarie si 10 mai
In 2014 si 2015, parlamentarii au declarat prin lege, drept sarbatori nationale, zilele de 24 ianuarie, 19 februarie si 10 mai. Avand in vedere ca in presa autohtona au circulat informatii eronate cu privire la cele trei sarbatori noi, iar potrivit AvocatNet.ro, acestea NU sunt zile libere pentru salariati.
Zilele nelucratoare de sarbatoare legala sunt stabilite exclusiv in Codul muncii, iar acest act n-a fost modificat astfel incat lista sa includa 24 ianuarie, 19 februarie si 10 mai. Asadar, cele trei zile sunt doar sarbatori nationale, in care angajatii trebuie sa se prezinte la munca.
Pe data de 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane, in data de 19 februarie – ziua de nastere a sculptorului Constantin Brancusi, iar in data de 10 mai – inceputul domniei lui Carol I, incoronarea primului rege al Romaniei si Independenta de stat a tarii noastre.
(Gabriel Niculescu)